Behandelwijze

Het eerste contact met de patiënt vindt ongeveer 4 tot 6 weken na de operatie plaats. Het is van belang dat u op tijd uw eerste afspraak maakt met de ocularist. Wij raden u aan om een afspraak te maken zodra u de datum van uw operatie weet, dit in verband met lange wachttijden in de praktijk. 

Tijdens het eerste bezoek aan de praktijk wordt met de grootst mogelijke zorg de vorm en de kleur van de oogprothese vastgesteld. Het aanmeten van de oogprothese gebeurt door middel van een wasmodel. Deze passing is niet pijnlijk, het geeft hooguit een wat vreemd gevoel. 

Bij het tweede bezoek wordt de vorm en de kleur van de oogprothese gecontroleerd en wordt deze geplaatst. Ook de plaatsing van de definitieve prothese is niet pijnlijk. De patiënt ontvangt uitgebreide informatie over het gebruik van de oogprothese. Het inzetten en uithalen wordt geoefend en ook over het onderhoud van de oogprothese wordt gesproken. 

Het dragen van een oogprothese na een operatie heeft altijd enige invloed op de weefsels in de oogholte. De weefsels kunnen slinken waardoor er te veel ruimte ontstaat. Dat kan van invloed zijn op de pasvorm en dan ziet de oogprothese er minder mooi uit. 

Wanneer de patiënt vindt dat de oogprothese niet meer goed past, kan er altijd een afspraak worden gemaakt voor een nieuw bezoek, waarna de ocularist de pasvorm van de oogprothese eventueel kan aanpassen. 

Behandelwijze kinderen

Jij en je ouders bezoeken de praktijk Kunstogen Frédérique Bak in Den Haag voor het aanmeten van een op maat gemaakte oogprothese. We maken een kunstoog voor jou dat niet alleen heel mooi is en precies lijkt op je gezonde oog, maar dat ook lekker zit.

Model oogprothese passen


Als jullie voor de eerste keer in de praktijk voor een kunstoog komen, willen we graag in je oogholte kijken. Dat doen we door met onze handen zachtjes het bovenooglid omhoog houden en daarna het onderooglid iets naar beneden te trekken. Dit voelt misschien een beetje gek, maar hoort geen pijn te doen. 

Als we het juiste model hebben gevonden, plaatsen we het voorzichtig in je oogholte. De meeste kinderen vinden het passen van zo’n oogprothese model voor de eerste keer een beetje spannend. Sommige kinderen vinden dat het koud of strak aanvoelt. Het passen kan een beetje gek aanvoelen, maar hoort geen pijn te doen. Ook zal het voor je ouders even wennen zijn als we voor het eerst een oogje in je oogholte plaatsen. Maar we zullen stap voor stap alles uitleggen, en begrijpen goed dat het voor iedereen een spannend moment kan zijn. 


Jouw oogprotheses op maat laten maken


Als het passen is gebeurd, hoeven we alleen nog maar de kleur van je eigen oog te kijken, wat foto’s te maken en op te schrijven hoe groot de diameter van je kleur (iris) en het zwarte puntje (pupil) is. Alles gaat naar ons laboratorium waar jouw eigen oogprothese met de hand wordt gemaakt. 


Oefenen met jouw eigen oogprothese


Wanneer de nieuwe oogprothese klaar is, gaan we die weer passen. We kijken of de kleur klopt en je mag ons vertellen hoe het voelt. Soms zeggen kinderen dat het nog niet helemaal fijn zit. Dat is helemaal niet erg, we kunnen dat zo aanpassen zodat het wel goed zit. 

We gaan ook oefenen met je ouders, zodat zij de oogprothese er ook in en uit kunnen halen. Dat kan even spannend zijn, maar we helpen jou en je ouders om het samen goed te kunnen oefenen. Dan gaat het in- en uithalen van de prothese super snel en makkelijk. 


Controle van je oogprothese


Omdat je nog groeit is het verstandig om regelmatig langs te komen voor controle van de oogholte en de oogprothese. In het begin spreken we na drie tot zes maanden weer af. Later hoef je nog maar één keer per jaar voor controle te komen. Maar als jij of je ouders bezorgd zijn dat het niet goed gaat met je ‘nep’ oogje, maak dan gerust een nieuwe afspraak of bel ons met je vraag. 


Toveren met je oog


In het filmpje hieronder laat Tim ’t Hoen zien hoe je heel snel je oogje uit kan halen en er weer in kan doen. 

Video afspelen