Behandelwijze

Het eerste contact met de patiënt vindt ongeveer 4 tot 6 weken na de operatie plaats. Het is van belang dat u op tijd uw eerste afspraak maakt met de ocularist. Wij raden u aan om een afspraak te maken zodra u de datum van uw operatie weet, dit in verband met lange wachttijden in de praktijk. 

Tijdens het eerste bezoek aan de praktijk wordt met de grootst mogelijke zorg de vorm en de kleur van de oogprothese vastgesteld. Het aanmeten van de oogprothese gebeurt door middel van een wasmodel. Deze passing is niet pijnlijk, het geeft hooguit een wat vreemd gevoel. 

Bij het tweede bezoek wordt de vorm en de kleur van de oogprothese gecontroleerd en wordt deze geplaatst. Ook de plaatsing van de definitieve prothese is niet pijnlijk. De patiënt ontvangt uitgebreide informatie over het gebruik van de oogprothese. Het inzetten en uithalen wordt geoefend en ook over het onderhoud van de oogprothese wordt gesproken. 

Het dragen van een oogprothese na een operatie heeft altijd enige invloed op de weefsels in de oogholte. De weefsels kunnen slinken waardoor er te veel ruimte ontstaat. Dat kan van invloed zijn op de pasvorm en dan ziet de oogprothese er minder mooi uit. 

Wanneer de patiënt vindt dat de oogprothese niet meer goed past, kan er altijd een afspraak worden gemaakt voor een nieuw bezoek, waarna de ocularist de pasvorm van de oogprothese eventueel kan aanpassen. 

Behandelwijze kinderen

Jij en je ouders bezoeken de praktijk Kunstogen Frédérique Bak in Den Haag voor het aanmeten van een op maat gemaakte oogprothese. We maken een kunstoog voor jou dat niet alleen heel mooi is en precies lijkt op je gezonde oog, maar dat ook lekker zit.

Model oogprothese passen

Als jullie voor de eerste keer in de praktijk voor kunstogen komen, willen we graag in je oogholte kijken. Hoe we dat doen? Eerst doen we het bovenooglid omhoog en dan het onderooglid omlaag, gewoon met onze handen. Doet geen pijn hoor. We kijken dan goed welk model oogprothese in jouw oogholte zou passen. Als we het juiste model hebben gevonden, plaatsen we het voorzichtig in je oogholte. Alle kinderen vinden het passen van zo’n model oogprothese ook best wel een beetje eng de eerste keer. Sommige kinderen vinden dat het koud is of strak aanvoelt, maar het doet nooit pijn hoor. En ook voor je ouders is het heel gek als we voor het eerst een oogje in de oogholte plaatsen.

Jouw oogprothese op maat laten maken

Als het passen is gebeurd, hoeven we alleen nog maar naar de kleur van je eigen oog te kijken, wat foto’s te maken en op te schrijven hoe groot de diameter van je kleur (=iris) en het zwarte puntje (= pupil) is. Alles gaat naar ons laboratorium waar jouw eigen oogprothese gemaakt wordt.

Oefenen met jouw eigen oogprothese

Wanneer de nieuwe oogprothese klaar is, gaan we die weer passen. We kijken of de kleur klopt en je mag ons vertellen hoe het voelt. Soms zeggen kinderen dat het nog niet zo lekker zit. Geen probleem, dan slijpen we er gewoon een stukje af. Daarna voelt het meteen een stuk beter.

Goed, nu komt het… Nu moet jijzelf of je vader of je moeder de oogprothese eruit halen en er weer inzetten. Dat is niet makkelijk en al helemaal niet als je je ogen stijf dicht knijpt. Het is ook hartstikke eng allemaal maar geloof het of niet, als jij of je ouders het een paar keer gedaan hebben is het een fluitje van een cent. Echt waar!

Controle van je oogprothese

Omdat je nog groeit is het verstandig om regelmatig langs te komen voor controle van de oogholte en de oogprothese. In het begin spreken we na drie tot zes maanden weer af. Later hoef je nog maar één keer per jaar voor controle te komen. Maar als jij of je ouders bezorgd zijn dat het niet goed gaat met je ‘nep’oogje, maak dan gerust een nieuwe afspraak.

Video afspelen

Toveren met je oog

In dit filmpje laat Tim ’t Hoen zien hoe je heel snel je kunstoogje uit kan halen en weer in kan doen.