Veel gestelde vragen

Hoe maak ik mijn oogprothese schoon?

De prothese kan met lauw/warm water worden afgespoeld en daarna weer worden ingezet. Ook kan de prothese eerst met schoonmaak vloeistof voor harde contactlenzen gereinigd worden. Hierbij is het belangrijk om de prothese goed af te spoelen onder de kraan. Voor het schoonmaken zijn er eigenlijk geen regels; de prothesedrager doet wat hem/haar het beste uitkomt of het beste bevalt. 

De prothese schuurt, irriteert en voelt stroef aan.
Wat moet ik doen?

Maak een afspraak met de ocularist. Waarschijnlijk moet de prothese worden schoongemaakt. Het kan zijn dat het oppervlak ruw of zelfs is beschadigd. Blijf er zeker niet te lang mee doorlopen. 

Ik heb veel last van viezigheid uit mijn oogholte. Kan dat kwaad?

Een aantal oorzaken kan deze “last” teweeg brengen. Het kan zijn dat de prothese aan een schoonmaakbeurt toe is of dat er sprake is van slijtage. Het oppervlak voelt dan niet helemaal meer glad aan. In dat geval is het raadzaam om een afspraak met de ocularist te maken om de prothese te laten reinigen. Het advies is dan ook om ieder jaar de prothese en de oogholte door de ocularist te laten controleren. De last kan ook het gevolg zijn van een niet passende prothese. In dat geval is het zeker raadzaam om een afspraak te maken. Soms kan een klacht worden veroorzaakt door slijmvliesontstekingen door een verkoudheid.  

Moet de prothese elke dag worden schoongemaakt? Hoe vaak haal ik de prothese eruit?

Dit is afhankelijk van de drager zelf. U kan de prothese iedere ochtend schoonmaken, anderen laten de oogprothese een paar dagen zitten en maken deze dan schoon. Het hangt ook af van het feit dat iedereen anders reageert op het inzetten en uithalen van de prothese. Sommigen ondervinden meer irritatie van de oogholte als de oogprothese er iedere dag wordt uitgehaald bijvoorbeeld bij het slapen, anderen ondervinden geen hinder en houden de oogprothese enkele dagen in. 

Kan een oogprothese zomaar uit de oogholte vallen?

In principe kan en mag een prothese niet zomaar uit de oogholte vallen. Mocht dat wel zo zijn, neem dan direct contact op met de ocularist.

Draait een prothese mee in de oogholte?

Een prothese kan niet volledig meedraaien, zoals bij het normale oog. Het kan wel mee naar links en rechts draaien, dit verschilt wel per oogholte. 

Kan een prothese ronddraaien in de oogholte?

De kans dat de prothese draait is nihil. Pas als u stevig in het oog wrijft kan het voorkomen dat de prothese wat draait. Draait de prothese toch uit zichzelf rond, neem dan contact op met e ocularist. 

Wat zijn de voordelen van een kunststof prothese boven een prothese van glas?

Een kunststof prothese kan eenvoudig glad en schoongemaakt worden. In tegenstelling tot een glaze prothese, deze moet direct worden vernieuwd. 

De vorm en kleur van een kunststof prothese kan altijd worden veranderd. Op een prothese van glas kan er geen verandering worden aangebracht.

Een voordeel van een kunststof prothese is, dat deze niet zomaar kapot kan vallen. 

Kunststof neemt de lichaamstemperatuur aan, wat bevorderend is voor het draagcomfort.