Deze diashow vereist JavaScript.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik mijn oogprothese schoon?

De prothese kan met lauw/warm water worden afgespoeld en daarna weer worden ingezet. Ook kan men de prothese eerst met schoonmaakvloeistof voor harde contactlenzen reinigen, dan goed afspoelen onder de kraan en vervolgens inzetten. Voor het schoonmaken zijn er eigenlijk geen regels; de prothesedrager doet wat hem/haar het beste uitkomt of het beste bevalt.

Moet de prothese elke dag worden schoongemaakt? Hoe vaak haal ik de prothese eruit?

Dat is afhankelijk van de drager zelf. Men kan de prothese iedere ochtend schoonmaken. Anderen laten de oogprothese een paar dagen zitten en maken deze dan schoon. Dat hangt af van het feit dat iedereen anders reageert op het inzetten en uithalen van de oogprothese. Sommigen ondervinden meer irritatie van de oogholte als de oogprothese er iedere dag wordt uitgehaald, anderen ondervinden geen hinder en houden de oogprothese enkele dagen in. Weer anderen vinden het juist prettig te slapen zonder de oogprothese. Kortom, de drager doet datgene wat bij hem/haar het prettigst aanvoelt.

Ik heb veel last van afscheiding en viezigheid uit mijn oogholte, soms heel veel helder vocht en dan weer groene slierten. Kan dat kwaad?

Een aantal oorzaken kan deze “last” teweeg brengen.

Het kan zijn dat de prothese aan een schoonmaakbeurt toe is. Het oppervlak voelt dan niet helemaal meer glad aan. In dat geval is Het raadzaam om een afspraak met de ocularist(e) te maken om de prothese te laten reinigen. Het advies is dan ook om ieder jaar de prothese en de oogholte door de ocularist(e) te laten controleren. De last kan ook het gevolg zijn van een niet passende prothese. In dat geval is het zeker raadzaam om een afspraak te maken. Soms kan een klacht worden veroorzaaktdoor slijmvliesontstekingen, in bijvoorbeeld de neus of bijholten.

Bij verkoudheid ervaart men soms dat er ook last in de oogholte optreedt. Als de verkoudheid verdwijnt, neemt ook de afscheiding en het overmatig “tranen” weer af.

De prothese schuurt, irriteert en voelt stroef aan. Wat moet ik doen?

Maak een afspraak met ocularist(e). Waarschijnlijk moet de prothese worden schoongemaakt. Het kan zijn dat het oppervlak ruw of zelfs is beschadigd. Blijf er zeker niet mee doorlopen.

Kan een oogprothese zomaar uit de oogholte vallen?

In principe kan en mag een prothese zonder reden niet uit de oogholte vallen. Mocht dat wel zo zijn, neem dan direct contact op met de ocularist(e).

Draait een prothese mee in de oogholte?

Een prothese draait mee naar links en rechts in de oogholte. Zij zal echter nooit helemaal tot in het uiteinde van de oogholte meedraaien. De prothese kan niet van boven naar beneden bewegen.

Kan een prothese ronddraaien in de oogholte?

Als men in het oog waarin de prothese zich bevindt wrijft, en dat wordt gedaan van binnen naar buiten, dan is de kans dat de prothese rond draait nihil. Wrijft men stevig in het oog, dan kan het voorkomen, dat deze draait. Draait de prothese rond zonder te wrijven of deze aan te raken, neem dan contact op met de oculariste.

Welke zijn de voordelen van een kunststof prothese boven een prothese van glas?

  • Een kunststof prothese kan eenvoudig glad en schoongemaakt worden. Een glas prothese moet bij een ruw oppervlak worden vernieuwd.

  • Een kunststof prothese kan altijd worden veranderd, zowel van vorm als van kleur. Op een glasprothese kunnen geen veranderingen worden aange-bracht.

  • Een kunststof prothese kan niet kapot gevallen.

  • Een kunststof prothese neemt bij kou en warmte de lichaams-temperatuur aan. Een glasprothese doet dat niet.